Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Blog

Wat te doen bij een tenniselleboog of golferselleboog?

10 september 2023

Bij Fysiotherapie Benno Plus in Voorburg zien wij vaak mensen met klachten aan de elleboog. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Erg vaak zien wij mensen met een tenniselleboog (epicondylitis lateralis) of een golferselleboog (epicondylitis medialis). In deze blog gaan wij hier dieper op in!

Wat is een tenniselleboog of een golferselleboog?

Een tenniselleboog is een aandoening van de elleboog. Hierbij zijn pezen aan de buitenzijde van de elleboog pijnlijk en overbelast. Een golferselleboog geeft dezelfde klachten, maar hierbij doen pezen aan de binnenzijde van de elleboog pijn en zijn deze overbelast.

Beide klachten worden meestal veroorzaakt door overmatige belasting van spieren die bij de elleboog aanhechten. Vaak zien we dat herhaalde bewegingen kunnen bijdragen aan het ontstaan hiervan. Denk hierbij aan het gebruik van de computermuis, het tillen van voorwerpen of het herhaaldelijk uitvoeren van huishoudelijke taken.

 

Klachten bij een tenniselleboog

Onderstaand mogelijke symptomen bij een tenniselleboog:

  • Pijn aan de buitenkant van de elleboog
  • Het heffen van de hand doet pijn
  • Druk op de buitenste knobbel van de elleboog doet pijn
  • Soms is er ook sprake van uitstraling naar de bovenarm, hand of nek
  • Een vuist maken kan pijnlijk zijn
  • Mogelijk is er sprake van krachtsverlies in de hand

 

Klachten bij een golferselleboog

  • Pijn aan de binnenkant van de elleboog
  • Pijn bij het buigen van de pols
  • Pijn bij het grijpen
  • Druk op binnenste knobbel van elleboog doet pijn

 

Wat kan ik doen bij een tenniselleboog of een golferselleboog?

Het is belangrijk om gedoseerd te blijven bewegen, zo blijft de arm soepel. Beweeg de arm zo veel mogelijk pijnvrij. Wees voorzichtig met bewegingen die de pijn opwekken. Kijk of je eventueel aanpassingen op werk kunt doen, zoals een andere muis of aangepaste werkzaamheden. Geef de elleboog voldoende rust om te kunnen herstellen, meestal gaat het vanzelf over. Het kan helpen om de betrokken spieren te stretchen. Bij ernstige pijn of andere klachten is het belangrijk om contact op te nemen met de fysiotherapeut. Bij Fysiotherapie Benno Plus helpen we je met een behandelplan op maat. Na de behandeling krijg je oefeningen en advies op maat mee zodat jij zo snel mogelijk van jouw klachten af bent!

Vragen, meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag.