Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Blog

Voorkom blessures op wintersport

9 februari 2024

Wintersport

De komende periode gaan vele Nederlanders weer op Wintersport. Of misschien ben je al geweest en wil je je alvast voorbereiden op de volgende skitrip! Wintersport is een fantastische manier om te genieten van de koude maanden, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen als het gaat om blessures. Of je nu een doorgewinterde skiër bent of voor het eerst op de piste staat, blessurepreventie moet altijd een prioriteit zijn. In dit artikel delen we enkele essentiële tips om veilig te blijven en blessures te voorkomen tijdens je wintersportavontuur.

 

1. Bereid je lichaam voor

Het is cruciaal om je lichaam voor te bereiden op de fysieke eisen van wintersport. Begin enkele weken voor je reis met het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, met de nadruk op de spieren die veel gebruikt worden tijdens skiën of snowboarden, zoals de beenspieren en de core. Een goede conditie vermindert de kans op blessures en verbetert je algehele prestaties op de piste.

 

2. Draag de juiste uitrusting

Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting draagt die past bij jouw vaardigheidsniveau en de omstandigheden op de berg. Dit omvat het dragen van een goed passende helm om hoofdletsel en/of bijvoorbeeld nekklachten te voorkomen, evenals beschermende brillen om je ogen te beschermen tegen de felle zon en rondvliegende sneeuw en ijs. Kies ook voor goed passende skischoenen en snowboardbindingen om stabiliteit en controle te maximaliseren.

 

3. Luister naar je lichaam

Het is verleidelijk om door te blijven gaan, zelfs als je lichaam vermoeid raakt of pijn begint te voelen. Maar het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en pauzes te nemen wanneer dat nodig is. Vermoeidheid kan leiden tot verminderde concentratie en coördinatie, waardoor de kans op blessures toeneemt. Neem regelmatig pauzes om te rusten en te hydrateren, vooral op dagen met zware fysieke activiteit.

 

4. Verbeter je techniek

Voorbereiding is het halve werk! Het volgen van lessen of het werken met een ervaren instructeur kan je helpen om je techniek te verbeteren en blessures te voorkomen. Leer de juiste manier om te vallen en hoe je jezelf kunt beschermen in noodsituaties. Door je techniek te verfijnen, kun je efficiënter bewegen en de belasting op je lichaam verminderen.

 

5. Wees bewust van je omgeving

Bewustzijn van je omgeving is essentieel om ongelukken te voorkomen. Let altijd op andere skiërs en snowboarders om botsingen te voorkomen. Ken de regels op de piste en respecteer deze. Houd ook rekening met de weersomstandigheden en pas je snelheid aan aan de omstandigheden op de berg, zoals ijsplekken of slecht zicht.

 

6. Rekken en strekken

Op wintersport vraag je ineens een lange periode erg veel van je lichaam. Daarom is het fijn om aan het einde van de dag de spieren wat te laten ontspannen door ze bijvoorbeeld te stretchen. Of ga bijvoorbeeld lekker in een warm bad zitten!

 

Door deze tips in gedachten te houden, kun je veilig en blessurevrij genieten van je wintersportavontuur. Onthoud dat blessurepreventie begint met voorbereiding, bewustzijn en verantwoordelijkheid. Veel plezier op de piste!

Helaas toch een blessure opgelopen? Neem contact op, wij adviseren je graag.