Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis
Nieuws

Vingers Knakken

22 mei 2023

Vingers Knakken, wat vinden we daar als Fysiotherapeuten van?

We hebben het allemaal wel eens gedaan: het knakken van onze vingers. Misschien doe je het uit gewoonte, om spanning te verminderen of gewoon omdat je het fijn vindt. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je vingers wanneer je ze laat knakken? In deze post zullen we de wetenschap achter het knakken van vingers verkennen en enkele veelvoorkomende misvattingen ophelderen.

 

Vingers Knakken Fysiotherapie Voorburg

1. Wat veroorzaakt het knakgeluid?

Wanneer je je vingers knakt, hoor je een karakteristiek geluid. Wetenschappers zijn er nog altijd niet volledig zeker van, maar waarschijnlijk ontstaat het geluid door een fenomeen dat “cavitatie” wordt genoemd. Het knakken van je vingers zorgt ervoor dat de gewrichtsvloeistof in het gewricht een snelle verandering ondergaat, waardoor er gasbellen ontstaan. Wanneer deze bellen instorten, ontstaat het hoorbare geluid.

2. Is het knakken van je vingers schadelijk?

Veel mensen zijn bezorgd dat het knakken van de vingers schadelijk kan zijn en artritis of artrose kan veroorzaken. Gelukkig is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het knakken van je vingers geen verband houdt met een verhoogd risico op artritis of artrose.

3. Kun je verslaafd raken aan het knakken van je vingers?

Sommige mensen beweren dat ze verslaafd zijn aan het knakken van hun vingers en dat ze niet kunnen stoppen. Hoewel het knakken van je vingers een gewoonte kan worden, is er geen bewijs dat het verslavend is op dezelfde manier als drugs of alcohol. Het kan een vorm van gewoontevorming zijn, vergelijkbaar met nagelbijten of haarplukken. Als het knakken van je vingers echter pijnlijk of ongemakkelijk is, is het raadzaam om professioneel medisch advies in te winnen van de fysiotherapeut.

4. Moet je je vingers bewust knakken of kun je het beter vermijden?

Het knakken van je vingers is over het algemeen veilig en veroorzaakt meestal geen schade aan je gewrichten. Als je echter merkt dat het knakken van je vingers gepaard gaat met pijn, zwelling of andere ongemakken, is het raadzaam om een fysiotherapeut of een andere medische professional te raadplegen. Ze kunnen je helpen de oorzaak van het probleem te identificeren en indien nodig behandelingsopties aan te bieden.

Het knakken van je vingers kan een gewoonte zijn, maar het is belangrijk om te begrijpen wat er precies gebeurt in je gewrichten. Het karakteristieke geluid wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door cavitatie, waarbij gasbellen ontstaan en instorten in de gewrichtsvloeistof. Het knakken van je vingers is over het algemeen veilig, maar als je pijn, zwelling of ongemak ervaart, is het verstandig om medisch advies in te winnen bij een fysiotherapeut of andere professional. Onthoud dat iedereen verschillend is, en wat voor de een werkt, kan voor de ander anders zijn.