Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Blog

Verzwikte enkel | tips en advies

16 april 2024

Een verzwikte enkel kan een plotselinge belemmering vormen voor je dagelijkse activiteiten, of het nu tijdens het sporten is, het uitlaten van de hond of gewoonweg tijdens het wandelen. Het is een veelvoorkomende blessure die serieuze pijn en ongemak kan veroorzaken. Maar wat moet je doen als het jou overkomt? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over het omgaan met een verzwikte enkel.

Eerste hulp

1. Rust

Ben je net door je enkel gegaan? Stop met wat je aan het doen bent en geef je enkel onmiddellijk rust.

Indien je helemaal geen steun meer kunt nemen op je enkel is het een goed idee om je enkel even na te laten kijken bij een hulppost.

 

2. Koelen

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat koelen effect heeft op het herstel. Wel vermindert het koelen vaak de pijn en kan dit met name prettig zijn in de eerste fase van herstel.

 

3. Hoog leggen

Leg de enkel hoog. Door zwaartekracht zakt het vocht naar beneden. Door de enkel hoog te leggen kun je de zwelling verminderen.

 

 

Behandeling en herstel

Beweeg!

Het is belangrijk om je enkel te blijven bewegen. Doe dit binnen de pijngrenzen. Beweeg dus wat mogelijk, maar forceer het niet. Door te bewegen behoud je de mobiliteit van de enkel en stimuleer je het herstel.

 

Fysiotherapie

Overweeg het raadplegen van een fysiotherapeut voor begeleiding bij het herstelproces. Fysiotherapie kan helpen om de spieren rondom de enkel te versterken, de mobiliteit te verbeteren en het risico op toekomstige blessures te verminderen.

 

Tijd

Het herstellen van een blessure kost – helaas – wat tijd en geduld. Afhankelijk van de ernst van de blessure duurt het gemiddeld 6 weken tot de enkel weer enigszins normaal belast kan worden. Overhaast het niet en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

 

Preventie

Om toekomstige verzwikkingen te voorkomen, overweeg dan deze preventieve maatregelen:

  • Draag schoenen die goede ondersteuning bieden en passen bij je activiteit.
  • Versterk de spieren rondom de enkel door middel van specifieke oefeningen.
  • Wees alert op je omgeving en vermijd situaties waarin je gemakkelijk je enkel kunt verzwikken, zoals oneffen terrein of gladde oppervlakken.