Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Geen categorie

Spierknopen: oorzaken, symptomen en behandeling

6 mei 2024

 

Wat zijn spierknopen?

Spierknopen, ook bekend als triggerpoints, zijn kleine gebieden van gespannen spierweefsel die pijn, stijfheid en soms zelfs verwijzing van pijn naar andere delen van het lichaam kunnen veroorzaken. Deze kleine knobbeltjes, die vaak aanvoelen als harde, pijnlijke plekken in spieren, kunnen het dagelijks leven aanzienlijk verstoren en het bewegingsbereik beperken. Laten we eens dieper ingaan op wat ze zijn en hoe je ze kunt behandelen.

 

Wat veroorzaakt spierknopen?

Spierknopen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder overmatig gebruik van spieren, langdurige stress, slechte houding, letsel of trauma, en zelfs voedings- en hydratatietekorten. Wanneer spieren voortdurend gespannen zijn door deze factoren, kunnen kleine knopen van strakke spiervezels ontstaan, die bekend staan als triggerpoints.

 

Symptomen van spierknopen

De symptomen van spierknopen kunnen variëren afhankelijk van de locatie en ernst. Veelvoorkomende klachten zijn onder meer:

  • Pijn in de spier die mogelijk uitstraalt
  • Gevoeligheid bij aanraking
  • Stijfheid en beperking van het bewegingsbereik in aangrenzende gewrichten.

 

Behandeling van spierknopen

Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingen voor spierknopen. Fysiotherapie kan helpen bij het verlichten van de spanning en het verbeteren van de spierfunctie door middel van verschillende technieken, waaronder fasciatherapie, stretching, triggerpoint therapie, dry needling en oefeningen om de spieren te versterken en de houding te verbeteren.

Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen, hydratatie te behouden en een gezond dieet te volgen om de spieren te ondersteunen.

 

Conclusie

Spierknopen ofwel triggerpoints kunnen een bron van frustratie en pijn zijn, maar met de juiste behandeling en zelfzorgmaatregelen kunnen ze worden verlicht en voorkomen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, regelmatig te stretchen en te bewegen, en indien nodig professionele hulp te zoeken bij een fysiotherapeut of een andere gekwalificeerde zorgverlener. Met de juiste aanpak kun je weer genieten van een leven vrij van spierknopen en de bijbehorende ongemakken.

Heb je lichamelijke pijn of ongemak? Blijf er niet te lang mee rondlopen. Bij Fysiotherapie Benno Plus in Voorburg helpen wij je graag!