Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Blog

Spanningshoofdpijn

8 januari 2024

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht. Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn. De meest voorkomende soorten hoofdpijn zijn onder anderen migraine, aangezichtspijn, cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn vanuit een blokkade in de nekwervels) en spanningshoofdpijn. In deze blog gaan wij dieper in op spanningshoofdpijn.

Wat is spanningshoofdpijn?

Spanningshoofdpijn kan zich manifesteren als een drukkende, knellende pijn rond het hoofd en de nek. De spieren in de nek hebben een uitstralingsgebied naar het hoofd, ook wel ‘’referred pain’’ genoemd. Hierdoor zijn er verschillende gebieden waar de hoofdpijn te voelen is, afhankelijk van welke spier op spanning staat. Dit is vaak te voelen wanneer je op de triggerpoint van de spier drukt. Sommige mensen ervaren de pijn ook wel als een band om hun hoofd heen.

Een veelvoorkomende oorzaak van deze hoofdpijn is overmatige spanning in de spieren van de nek, vaak veroorzaakt door stress, slechte houding, of langdurig zitten achter een computer. De nekspieren zijn als een brug tussen het hoofd en de rest van het lichaam. Wanneer deze spieren overbelast raken, kunnen ze knopen en spanning veroorzaken, wat resulteert in spanningshoofdpijn. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om verlichting te vinden.

1. Beweging

Het is belangrijk om je nek normaal te blijven bewegen. Houd hem niet stijf, maar blijf normaal je hoofd draaien bij je alledaagse bezigheden. Neem regelmatig pauzes om je nekspieren te strekken en te bewegen. Draai je hoofd langzaam van links naar rechts en kantel het voorzichtig van voren naar achteren. Breng ook je oren naar je schouders en hou dit eventjes vast.

2. Houding

Zorg voor een goede houding, vooral als je veel tijd doorbrengt achter een bureau. Houd je schouders ontspannen en zorg ervoor dat je nek niet voorovergebogen is.

3. Stressbeheersing

Leer technieken voor stressbeheersing, zoals diepe ademhaling en ontspanningsoefeningen. Stress kan een grote bijdrage leveren aan spanningshoofdpijn.

4. Fysiotherapie

Raadpleeg een fysiotherapeut voor gerichte oefeningen en behandelingen die de spanning in je nekspieren verminderen.

 

Behandeling van spanningshoofdpijn

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan signalen van je lichaam en actie te ondernemen om spanningshoofdpijn te voorkomen. Met eenvoudige aanpassingen in levensstijl en wellicht wat professionele begeleiding kun je op weg zijn naar een leven zonder deze vervelende hoofdpijn. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in technieken die deze pijn kunnen verhelpen (o.a. dry needling, triggerpoint therapie, fasciatherapie, manuele therapie). Uiteraard kijkt jouw fysiotherapeut in het lichamelijk onderzoek eerst waar jouw pijn vandaan komt en welke behandeling passend is.