Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis
Blog

Runners Knee

7 april 2025

Wat is een Runners Knee?

Een runners knee, ook wel iliotibiaal bandsyndroom (ITBS) genoemd, is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers en fietsers. De pijn zit aan de buitenkant van de knie. Vaak wordt dit veroorzaakt door wrijving tussen de   iliotibiale pees (tractus iliotibialis) en het botweefsel van het kniegewricht. Het kan een vervelende blessure zijn, maar gelukkig kun je met de juiste behandeling goed herstellen!

De term runners knee wordt soms ook gebruikt voor het patellofemoraal pijnsyndroom. In deze blog hebben we het echter over het iliotibiaal bandsyndroom.

 

Hoe ontstaat een Runners Knee?

Een runners knee ontstaat door overbelasting van de pees aan de buitenkant van je bovenbeen. Deze pees loopt van je heup naar je knie en kan geïrriteerd raken door:

  • Overmatige wrijving: Tijdens het buigen en strekken van de knie schuurt de pees over het bot van het kniegewricht. Dit veroorzaakt irritatie.
  • Te veel of te snel trainen: Overbelasting zonder voldoende hersteltijd kan leiden tot problemen.
  • Slechte looptechniek: Verkeerde houding kan de spanning op de iliotibiale band vergroten. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het naar binnen draaien van de knie tijdens het hardlopen.
  • O-benen: dit zorgt voor meer spanning op de ITB.
  • Slechte schoenen of ondergrond: Hardlopen op ongelijk terrein of met versleten schoenen kan de blessure verergeren.

 

Wat zijn de symptomen?

De pijn bij een runners knee zit specifiek aan de buitenkant van de knie. Het wordt vaak omschreven als een stekende of scherpe pijn. Deze pijn voel je vooral tijdens of na:

  • Hardlopen, vooral bij lange afstanden of bergaf lopen.
  • Fietsen, vooral bij zware inspanning of lange ritten.
  • Trappen aflopen of opstaan vanuit een gehurkte positie.

De pijn kan geleidelijk erger worden, vooral als je door blijft trainen.

Wat kun je doen om te herstellen?

  1. Rust nemen: Verminder de belasting op je knie. Dit betekent dat je tijdelijk moet stoppen met hardlopen of fietsen, zodat de ontsteking kan afnemen.
  2. Rek- en mobiliteitsoefeningen: Rekken van de iliotibiale band, heupen en bilspieren helpt de spanning te verminderen en kan de pees ontlasten.
  3. Versterken van de heupspieren: Oefeningen gericht op het versterken van de heup- en bilspieren kunnen helpen de belasting op de pees te verminderen.
  4. Loopanalyse: Een fysiotherapeut kan je looptechniek analyseren en tips geven om je houding te verbeteren. Hierdoor kan de wrijving tussen de pees en het bot afnemen.
  5. Goede schoenen: Zorg voor passende schoenen die voldoende demping en ondersteuning bieden. Soms kunnen op maat gemaakte inlegzolen helpen.

 

Fysiotherapie bij een runners knee

Als de klachten aanhouden of snel terugkomen, is het verstandig om een fysiotherapeut te raadplegen. De fysiotherapeut kan de oorzaak van de wrijving tussen de pees en het bot in kaart brengen en een specifiek behandelplan opstellen. Wij helpen je graag!

Na een periode van de pees rust geven, moet de activiteit weer opgebouwd worden. Dit moet echter geleidelijk gebeuren. Een fysiotherapeut kan je hiermee helpen met advies en door bijvoorbeeld samen een schema op te stellen. Vaak komen er in het behandeltraject ook oefeningen aan bod en (een combinatie van) andere behandelingen. Mogelijke behandelingen zijn:

 

Conclusie

Een runners knee kan vervelend zijn, maar met de juiste aanpak kun je goed herstellen en weer pijnvrij sporten. Zorg voor een goede balans tussen training en rust, versterk je spieren en houd je mobiliteit op peil. Zo verklein je de kans op een terugkerende blessure.