Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Geen categorie

Medical Taping bij hooikoorts

12 juni 2023

Medical Taping bij hooikoorts

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische aandoening die wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid voor pollen van grassen, bomen en bloemen.
De symptomen van hooikoorts kunnen variëren van milde irritatie tot ernstige ademhalingsproblemen en belemmeren vaak het dagelijks functioneren van de patiënt. Naast traditionele behandelingen zoals antihistaminica en neussprays, heeft Medical Taping de laatste jaren veel aandacht gekregen als een alternatieve benadering voor de verlichting van hooikoortssymptomen.
In dit artikel zullen wij als fysiotherapeuten de toepassing en voordelen van Medical Taping bij de behandeling van hooikoorts bespreken.

 

Toepassing van Medical Taping

Medical Taping is een methode waarbij speciale elastische tapes op de huid worden aangebracht om gerichte rek op bindweefsel, spieren en gewrichten aan te brengen. Deze tapes zijn ademend en flexibel, waardoor ze comfortabel aanvoelen en volledige bewegingsvrijheid bieden. Bij hooikoorts wordt Medical Taping toegepast op de rug en de borst, waarbij specifieke tape-technieken worden gebruikt om de ademhalingsspieren te ondersteunen en de luchtwegen te ontlasten. Door de lichte, constante druk die de tape uitoefent, kan de ademhaling gemakkelijker verlopen en kunnen symptomen zoals benauwdheid, hoesten en niezen verminderd worden.

 

Voordelen van Medical Taping bij hooikoorts

  • Symptoomverlichting: Medical Taping kan helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen, zoals een verstopte neus, jeukende ogen en keelpijn. De tape-technieken stimuleren de doorbloeding en lymfecirculatie, waardoor ontstekingen verminderd kunnen worden en de afvoer van overtollig slijm wordt gestimuleerd.
  • Medicatievrij: Veel hooikoortspatiënten zijn afhankelijk van medicatie om hun symptomen onder controle te houden. Medical Taping biedt een niet-medicamenteuze aanpak, waardoor patiënten mogelijk minder medicijnen nodig hebben of zelfs kunnen vermijden.
  • Verbetert de kwaliteit van leven: Hooikoorts kan aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks leven. Door het verminderen van symptomen en het verbeteren van de ademhaling kan Medical Taping de kwaliteit van leven van hooikoortspatiënten aanzienlijk verbeteren.
  • Veilig en gemakkelijk: Medical Taping is een veilige en niet-invasieve behandelingsoptie. De tapes zijn hypoallergeen en kunnen gedurende enkele dagen blijven zitten, zelfs tijdens het douchen of sporten.

 

Wat zegt de wetenschap?

Hoewel er bewijs en positieve ervaringen van patiënten zijn, is er momenteel beperkt wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van Medical Taping bij hooikoorts. Het merendeel van de beschikbare onderzoeken richt zich op andere aandoeningen en niet specifiek op hooikoorts. Er zijn enkele kleine studies en case-reports die suggereren dat Medical Taping kan bijdragen aan vermindering van symptomen en verbetering van de kwaliteit van leven bij hooikoortspatiënten.

Het is belangrijk op te merken dat Medical Taping geen vervanging is voor traditionele behandelingen zoals antihistaminica en neussprays. Het kan echter een aanvullende benadering zijn om de symptomen van hooikoorts te verlichten en de algehele ademhaling te ondersteunen. In onze fysiotherapiepraktijk in Voorburg zien wij vaak positieve effecten op deze behandeling.

 

Conclusie

Het toepassen van Medical Taping bij hooikoorts kan een goede aanvulling zijn op behandeling het bestrijden van symptomen bij hooikoorts.

Onze fysiotherapeuten in Voorburg zijn getraind en ervaren in het tapen bij hooikoorts.

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een afspraak inplannen? Neem dan contact met ons op!