In het geval van een pijnlijke en stijve schouder kan er sprake zijn van een zogenaamde ‘Frozen Shoulder’ (capsulitis adhesiva). Het kapsel rondom de schouder is ontstoken en wordt hierdoor te strak. Hierdoor kan de kop niet meer geheel vrij bewegen in de kom. Een frozen shoulder komt veel voor 5 op de 100 mensen krijgt of heeft ermee te maken. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar oud en bij mensen met suikerziekte of schildklierziekten. De oorzaak is niet altijd duidelijk. Hij kan spontaan ontstaan, hoewel een frozen shoulder ook kan optreden na een val, een operatie of een slijmbeursontsteking.
3 stadia bij een frozen shoulder
In principe is een frozen shoulder een volledig herstellende aandoening ofwel een ‘self limiting disease’. Een frozen shoulder bestaat uit drie stadia:
- In het eerste stadium (vries fase) is de ontsteking van het gewrichtskapsel het hevigste. Pijn is hierbij de voornaamste klacht. Dit stadium kan 2 tot 9 maanden duren. De fysio helpt je de pijn te verlichten. Je krijgt oefeningen mee voor thuis en advies over houding en beweging. In enkele gevallen kan (bindweefsel)massage of dry-needling helpen. Uiteraard wordt alles aangepast aan jouw niveau en op jouw wensen qua beweging in sport en vrije tijd.
- In het tweede stadium (bevroren fase) is de verstijving van de schouder de voornaamste klacht. De pijn is minder, maar de beweeglijkheid beperkt. Dit stadium kan 4 tot 9 maanden duren. In dit stadium is het belangrijk dat de spieren zo soepel mogelijk worden gehouden, de fysio helpt hierbij door rustige oefeningen met je te doen en gespannen spieren te masseren of via dry needling te behandelen. Het is heel belangrijk dat je stopt met bewegen en oefenen wanneer de pijn toeneemt, dus goed luistert naar jouw lichaam.
- Het laatste stadium (ontdooi fase) ontstaat langzaam herstel van de beweeglijkheid van de schouder. Dit stadium varieert van 5 tot 26 maanden, waarbij volledig herstel van de functie kan optreden.Het beloop van een frozen shoulder is vaak langdurig. Doorgaans treedt spontaan herstel op binnen een periode van 2 tot 3 jaar.
Je schouder wordt na een aantal maanden meer beweeglijk zoals je zal merken. Dit proces verloopt geleidelijk, trek er dus ruim de tijd voor uit. De schouder wordt lang niet intensief ingezet waardoor de spieren rondom je schouder wat verzwakken.
De begeleiding in dit stadium is daarom gericht op het herstel van kracht en de ontwikkeling van soepele spieren. Door dat op een rustige en zorgvuldige manier te doen en niet te overbelasten voorkom je andere schouderblessures en herstel je vlotter.
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Benno Plus helpen je graag bij dit proces!
Wim
Het is overduidelijk dat Benno Plus heel veel ervaring heeft op zijn vakgebied en precies weet waar hij mee bezig is. Ik ben hem dan ook erg dankbaar voor deze geweldige (en gezellige) ervaring! Zeker een aanrader!