Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/single.php on line 24
Blog

Dry needling: wat is het en hoe werkt het?

23 november 2023

Wat is dry needling?

Dry needling is een hedendaagse fysiotherapeutische techniek die uitkomst biedt bij spierpijn en het bevorderen van bewegingsvrijheid. In tegenstelling tot acupunctuur richt dry needling zich specifiek op spierknopen, bronnen van pijn en bewegingsbeperking. Door dunne naalden gericht in te zetten, ontspannen de spieren en vermindert de pijn. Deze methode is bijzonder effectief voor onder anderen aanhoudende spierpijn, sportblessures en hoofdpijn. Ontdek hier hoe dry needling jouw spierproblemen kan verlichten.

 

Hoe werkt dry needling?

Dry needling werkt door het gericht inbrengen van dunne naalden in triggerpoints of ‘’spierknopen’’.
Door het plaatsen van de naald in een triggerpoint, zal de spier ontspannen. Ook zal het de bloedsomloop in de betreffende spier stimuleren. Omdat het zo’n gerichte techniek is, heeft dry needling ook zeer snel effect. Het is belangrijk om dry needling te laten uitvoeren door een getrainde en gekwalificeerde fysiotherapeut, die de juiste technieken toepast en ervoor zorgt dat de behandeling veilig en effectief is.

 

Wat zegt de wetenschap?

Het succes van dry needling is ook te danken aan de wetenschappelijke basis ervan. Onderzoek toont aan dat het inbrengen van naalden in triggerpoints resulteert in het vrijkomen van neurotransmitters die de spierontspanning bevorderen. Deze reactie verklaart waarom veel patiënten aanzienlijke verbeteringen ervaren na een reeks dry needling-sessies.

 

Bij welke klachten wordt dry needling o.a. ingezet?

 

Doet dry needling pijn?

De naald die gebruikt wordt is zo dun, dat het inbrengen zelf vaak niet gevoeld wordt. Wanneer de naald in de triggerpoint komt kan de spier soms aanspannen of ‘’twitchen’’. De betreffende spier kan wat zwaar aan gaan voelen. Ook is het mogelijk dat er wat lichte spierpijn optreedt. Na de behandeling is de spier wel direct ontspannen.