Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Triggerpoint behandeling

Triggerpoint behandelingen bij Fysiotherapie Benno Plus in Voorburg

Afspraak maken

Triggerpoints zijn beter bekend als spierknopen. Het zijn kleine verkrampingen in spieren met als gevolg een gevoelige pijnlijke plek. Als er druk of rek op deze plek wordt gegeven kan er een pijnlijke uitstraling komen rondom deze plek. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen.

Overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen de oorzaak van een triggerpoint zijn.

Elk triggerpoint heeft een specifiek uitstralingsgebied. Een triggerpoint in de kleine bilspier, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikapsspier, kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat jouw therapeut een spier bij jouw schouderblad behandelt, terwijl je dit in de arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Door deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.

Behandeling van triggerpoints

Bij Fysiotherapie Benno Plus wordt gebruik gemaakt van Dry needling of triggerpoint massage. Dry needling maakt gebruik van acupunctuurnaalden en worden de triggerpoints aangeprikt. Bij triggerpoint massage worden massage technieken gebruikt om de ontspanning van de spiervezels ter hoogte van het triggerpoint te realiseren. Deze technieken verbeteren de doorbloeding en verminderen de druk op het triggerpoint waardoor het verdwijnt. De uitstraling wordt minder en zal met gerichte huiswerkoefeningen geheel verdwijnen. Je kan ook zelf werken aan het verhelpen van de triggerpoints door al dan niet met hulpmiddelen de pijnpunten te masseren. Jouw fysio kan je hier alles over vertellen tijdens de behandeling.

Hoeveel triggerpoint behandelingen zijn er nodig?

De meeste klachten zijn met triggerpointbehandeling binnen 4 tot 8 sessies verholpen. Chronische klachten vereisen meestal meer tijd en toewijding, maar ook hier is binnen 6 sessies vaak sprake van een aanzienlijke verbetering. Uiteraard is het van groot belang dat je de adviezen en leefregels van de fysiotherapeut opvolgt om opnieuw klachten te voorkomen.