Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/vhosts/fysiotherapiebennoplus.nl/httpdocs/wp-content/themes/bennoplus/index.php on line 7

Dry needling

Dry Needling bij Fysiotherapie Benno Plus in Voorburg

Afspraak maken

Pijn in de spieren, met soms uitstraling naar het hoofd, in de arm, of in het been. Iedereen zal het in meer of mindere mate herkennen. In de volksmond worden deze pijnlijke plekken ‘spierknopen’ genoemd. Fysiotherapeuten en fasciatherapeuten noemen deze pijnpunten ‘triggerpoints’.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn verhardingen in de spieren met een heel specifiek uitstralingspatroon. Dat wil zeggen dat alle pijnpunten naar een bepaald gebied in het lichaam uit kunnen stralen. Deze uitstraling verloopt via spierweefsel en bindweefsel.

Samen met jouw dry needling fysiotherapeut kunnen we kijken naar de verschillende uitstralingsgebieden en kan je door middel van gedetailleerde kaarten in onze praktijk jouw specifieke uitstralingsgebied zien en aanwijzen.

Wanneer wordt dry needling toegepast?

Dry needling is bijzonder doeltreffend en onder andere inzetbaar bij:

  • Stijve pijnlijke spieren
  • Klachten van de nek, schouder, arm, (tennis)elleboog, onderarm en pols.
  • Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren.
  • Triggerpoints in spieren (zie hieronder)

Hoe werkt dry needling?

De fysiotherapeut brengt speciale naalden in de spieren aan, die daardoor direct en voor langere tijd ontspannen. Bij dry needling wordt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. De fysio spuit dus geen vloeistof in de spier.

Dry needling therapie is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ’energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier en met name het bindweefsel in en om de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak uitstralingspijn geeft. .

De behandeling is gericht op het doen laten verdwijnen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de fysio vaak meerdere spieren in uw arm of been en ook de spieren langs de wervelkolom.

Van het inbrengen van het naaldje wordt nagenoeg niets gevoeld. Bij het aanprikken van de triggerpoint aangeprikt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel, dit wordt ‘twitch’ genoemd. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kan je gemakkelijker bewegen. De behandelde spiergroep kan wat stijf en zwaar aanvoelen na het prikken, maar dat is meestal van korte duur. Je krijgt van ons oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry needling is een techniek die valt onder een normale fysio behandeling.

Huai

Ik heb 2 sessies dry needling gehad en voel al verbetering. Daarnaast word je goed geïnformeerd en is het personeel erg vriendelijk. Zeker een aanrader!