Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis
Blog

Artrose: klachten, symptomen en behandeling

9 juli 2023

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening waarbij het de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten geleidelijk verslechtert. Dit kan gepaard gaan met activiteit in het onderliggende bot. Kenmerkend is een langzaam en wisselend progressief verlies van gewrichtskraakbeen. Artrose word in de volksmond vaak ”slijtage” genoemd. Dit klopt echter niet. Hoewel artrose niet volledig kan worden genezen, kan fysiotherapie een essentiële rol spelen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie en het vergroten van de kwaliteit van leven voor mensen die lijden aan deze aandoening.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Mogelijke symptomen bij artrose zijn:

  • Pijn in en rondom het gewricht
  • Gewrichtsstijfheid. De stijfheid is vaak het meest merkbaar na periodes van inactiviteit, zoals ’s ochtends na het ontwaken of na een lange periode van zitten. De stijfheid kan het moeilijk maken om het gewricht volledig te bewegen of te buigen.
  • Zwelling: In sommige gevallen kan artrose gepaard gaan met zwelling in het aangetaste gewricht. De zwelling is meestal mild, maar het kan het gewricht er gezwollen en pafferig uit laten zien. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van warmte in het gewricht.
  • Kraken of knarsen: Artrose kan gepaard gaan met het horen of voelen van een krakend of knarsend geluid in het gewricht tijdens beweging. Dit wordt vaak veroorzaakt door het schuren van bot op bot wanneer het kraakbeen is verslechterd.
  • Verminderde spierkracht

 

Fysiotherapie bij artrose

1. Spierversterking

Fysiotherapie voor artrose is gericht op het versterken van de omliggende spieren. Door middel van verschillende oefeningen en technieken kan een fysiotherapeut helpen bij het verbeteren van de stabiliteit van het gewricht, het vergroten van de flexibiliteit en het verminderen van de belasting op het aangetaste gewricht. Specifieke oefeningen richten zich op het versterken van de spieren rondom het gewricht, wat de ondersteuning verbetert en de pijn verlicht.

2. Verbeteren van de mobiliteit

Een ander belangrijk doel van fysiotherapie bij artrose is het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van de gewrichten. Door middel van gerichte oefeningen, stretching en mobilisatietechnieken kan een fysiotherapeut helpen bij het vergroten van het bewegingsbereik en het verminderen van de stijfheid in de gewrichten. Dit kan het uitvoeren van dagelijkse activiteiten vergemakkelijken en de algehele functionaliteit verbeteren.

3. Educatie en advies

Fysiotherapeuten spelen ook een belangrijke rol bij het verstrekken van educatie en levensstijladvies aan mensen met artrose. Ze kunnen helpen bij het aanpassen van activiteiten en het aanleren van goede houdingen en technieken om de gewrichten te ontlasten. Daarnaast kunnen ze advies geven over gezonde levensstijlkeuzes, zoals gewichtsbeheersing en het vermijden van overmatige belasting van de gewrichten, wat kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen van artrose.

4. Individueel behandelplan

Fysiotherapie voor artrose is maatwerk. Elke persoon heeft een unieke situatie en daarom zal de fysiotherapeut een individueel behandelplan opstellen. Dit kan onder meer bestaan uit oefeningen, manuele therapie, fasciatherapie en andere geschikte interventies. Het is belangrijk om regelmatig met de fysiotherapeut samen te werken en eventuele veranderingen in het behandelplan te bespreken, zodat de therapie optimaal kan worden afgestemd op de behoeften en vorderingen van de patiënt. Bij Fysiotherapie Benno Plus is er ruime ervaring in het behandelen van artrose en zijn er veel verschillende behandeltechnieken in huis.

 

Goed om te weten!

De eerste 12 behandelingen bij artrose komen uit de basisverzekering. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van de (huis)arts.