Altijd bereikbaar Direct ingepland Ook bij jou thuis
Nieuws

5 Tips om stress te verminderen

9 mei 2023

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving en kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Binnen de fysiotherapie zien wij regelmatig patiënten die klachten hebben die gerelateerd zijn aan stress, zoals spierspanning, hoofdpijn, nekpijn en rugpijn. Het is daarom belangrijk om te begrijpen hoe stress het lichaam beïnvloedt en welke handzame tips er zijn om stress te verminderen.

Wanneer we stress ervaren, produceert ons lichaam hormonen zoals adrenaline en cortisol, die ons voorbereiden op de “fight or flight” respons. Dit kan leiden tot een verhoogde hartslag, snellere ademhaling en verhoogde spierspanning. Als deze reactie aanhoudt, kan dit leiden tot verschillende lichamelijke klachten.

Hier zijn enkele handzame tips om stress te verminderen:

1. Ademhalingsoefeningen

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress. Adem diep in door je neus en houd de adem enkele seconden vast voordat je rustig uitademt. Herhaal dit een paar keer.

2. Ontspanningsoefeningen

Probeer verschillende ontspanningsoefeningen, zoals progressieve spierontspanning of yoga. Dit kan helpen bij het verminderen van spierspanning en stress.

3. Bewegen

Bewegen kan helpen bij het verminderen van stress en spierspanning. Ga een stukje wandelen, fietsen of probeer een andere vorm van lichaamsbeweging die bij je past.

4. Sociale steun

Praat met vrienden en familie over wat je dwarszit. Het delen van gevoelens en gedachten kan helpen bij het verminderen van stress.

5. Prioriteiten stellen

Maak een lijst van de belangrijkste taken en stel prioriteiten. Probeer te focussen op wat echt belangrijk is en laat de minder belangrijke taken voor later.

Stress Verminderen Tips

Contact met Fysiotherapie Benno Plus

Het verminderen van stress kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om actie te ondernemen voordat het leidt tot lichamelijke klachten. Probeer bovenstaande tips uit en kijk welke het beste voor jou werken. Als de klachten aanhouden, neem dan contact op met Fysiotherapie Benno Plus uit Voorburg om verdere behandeling te bespreken.